Blog

Wadlopen van Holwerd naar Ameland

We starten om half elf met 15 bierwadwandelaars vanaf de teerplaats aan de nieuwe zeedijk in Holwerd. We wandelen eerst drie kilometer over het asfalt en gaan dan we na instructies van Tineke – onze waddengids – het wad op of beter er in. Want je zakt direct diep in het modderige zwarte slik. Onevenwichtig zoek je je balans en dit keer hebben we een rijsdam naast ons waaraan je je kunt vasthouden.

Rijsdam

Om het aanslibbingsproces te versnellen werden rijsdammen aangelegd, dammen van van rijshout (wilgentenen). De dammen zorgden voor een afname van de stroomsnelheid, waardoor de slipdeeltjes sneller bezonken en het land dus sneller kon worden ingepolderd. De laatste landaanwinningen zijn in het begin van de 20ste eeuw uitgevoerd, in het kader van de werkverschaffing.

We wandelen ongeveer 10 kilometer door en over het wad, het eerste deel met het slib en de mosselbanken zijn het zwaarst. Je zakt soms diep tot je knieën weg en dan kan je vast komen te zitten. De lange stokken die de gidsen meehebben zijn dan heel handig om je eruit te halen. Dat moest wel een paar keer gebeuren.

Helemaal droog wordt het wad niet meer door de zeespiegelstijging, we waden ook door diepe geulen en staand in de waddenzee doen we de lunch. Tineke vertelt onderweg over het zeeleven, mossels, zeewormen, krabbetjes en over zeepokken. Daarna gaat ze rap verder door het wad.

Zeepokken
Zeepokken zijn kreeftachtige diertjes met een kalkskelet dat lijkt op een schelp en zit vastgehecht aan stenen, hout, wrakstukken, schepen of andere dieren zoals mosselen, krabben of walvissen. Het huisje van een zeepok is opgebouwd uit verschillende platen. Aan de top zitten klepjes die open kunnen, en daar kan de zeepok zijn vangpoten uitsteken. Die zien er uit als een waaiertje. Daarmee halen de dieren plankton uit het zeewater. Bij laag water doen zeepokken hun kleppen dicht. Dan kunnen ze een tijdje boven de waterspiegel overleven.

Na drie en een halfuur wadlopen komen we aan bij het Oerd waar de hoogste duin ons tot slot nog trakteert op een pittig kuitenbijtertje en dat is geen bier dit keer. Op het uitkijkpunt plaatsen we onze waddenschoenen naast elkaar als groepsfoto en snellen ons naar de Noordzeezijde van Ameland.

Daar staat de trekker klaar die ons direct naar strandopgang Nes brengt. De sporen van de wadlopers zie je in de prullenbak.

Amelander Bierbrouwerij sinds 2008

We fietsen vanaf strandopgang Nes naar de Amelander Bierbrouwerij in Ballum (eventueel met een korte omkleedpauze bij het hotel).

In het najaar 2020 hebben ze een nieuwe (tweedehandse) brouwerij overgenomen van brouwerij Medemblik. Een 1000 liter brouwinstallatie met 2000 liter gisttanks en omdat ze geld overhielden konden ze ook een flessen afvulmachine en etiketteer apparaat aanschaffen. Deze staat in een nieuwe loods op hun erf met grote ramen zodat alles goed te zien is vanaf het zonnige terras. Vanaf januari is de brouwerij in bedrijf, maar nog op halve kracht, want de stroomvoorziening moest worden aangepast en dat duurt ook op een eiland bureaucratisch lang “ze zijn ermee bezig”.

Bierproeverij

We worden gastvrij ontvangen door Eva en Doeke van de brouwerij. We krijgen een proefplankje met Amelander kaas en (heel verse) worst. De eerste drie bieren die we proeven zijn:

1. ’t Leste Lot is een helder blond bier die na al dat zout op je huid erg goed bevalt. Heerlijk fris dorstlessend. Die is zo op.
2. Barnstiën, een amberbier, beetje zoetig en karamel smaakje

3. Ballumer Sap – Dubbel, vol van smaak, lekkere donkere mouten

Ballumer Sap zijn seizoensbieren of bieren die eenmalig worden gebrouwen.

Na een korte rondleiding in de nieuwe brouwerij krijgt iedereen een bier naar keuze. Ik koos voor de Ballumer Sap Lentebock – heerlijk crispy moutig fruitige smaak, een fijn bier.

Enkele van ons waren wellicht (even) helemaal naar de klote tijdens en na het wadlopen maar we waren gelukkig niet naar haaien. Maar die kregen we als een verrassingsbier: Naar De Haaien van Ramses is een passend bier bij het wadlopen: een scheepsbier gemaakt van Atlantisch Zeewater met zeewier en rookmout. De rook proef je goed en accentueert het ziltige. Een erg smaakvol bier om deze fantastische wadloopervaring en zware dag zeewaardig mee af te sluiten.

Proost op een geslaagde Wad Bierwandeltocht Amelander Bierbrouwerij! Iedereen bedankt voor de gezellige dag, gastvrijheid en tot een volgende Wad Bierwandeltocht Ameland.

Maarten Exel – Bierwandeltochten

Reacties deelnemers:

“Wadlopen dus … ik heb het gisteren gedaan, we zijn naar Ameland gewandeld! Eerst leek het best mee te vallen, maar ik heb wel een paar zware momenten gehad. De laatste kilometer (?) hebben ze me zo ongeveer het wad afgesleept … terwijl ik dacht ‘laat de vloed me maar verzwelgen’. Wel trots dat het met een beetje hulp toch gelukt is! En na afloop door naar de Amelander Bierbrouwerij voor een mooie afsluiting. En naar Nes Café voor een lekker diner. Nu overal spierpijn.” – Monica

“Hoi thnx Maarten en iedereen voor de foto’s en de natte, drekkige belevenis!!!” – Mons

“Bedankt Maarten Exel voor deze geweldige wadloop dag vandaag met aansluitend een leuk bezoek aan de Amelandse brouwerij. Het was super” – Jeroen

1 reactie

Reacties zijn gesloten.