BlogBamberg Bier Experience

Bamberg Bier Experience 2023

Bamberg is een meer dan 1000 jaar oude stad die grotendeels goed bewaard is gebleven en valt grotendeels onder werelderfgoed van UNESCO. De stad is net zoals Rome gebouwd op 7 bergen en opgedeeld in drie delen: de bisschop stad, de burgerlijke stad en de tuin stad (Gartnerstad). Een andere bijnaam van de stad is Bierhoofdstad van Duitsland: er zijn namelijk 14 brouwerijen in Bamberg. Dit weekend bezoeken we er 9 en als extra de mouterij Weyermann op maandagochtend – die ook een brouwerij heeft (#10).

 

Vrijdag

We spreken op vrijdagmiddag af in de Biergarten van ons hotel-brouwerij Fässla. Na een bier togen we naar een Bockbier anstich van Klosterbrau. De bockbier anstich vindtplaats vanaf 2e helft oktober en in november. Onderling spreken de brouwerijen af wanneer ze hun Anstich houden zodat er geen op dezelfde dag is. Deze Bock is van lichte kleur 6,5% met een fijn fruitige beetje zoete smaak en een bittertje. We eten daarna bij de onze overburen: Brouwerij Spezial waar ze twee Rauchbieren maken: Lager en Märzen. Na het eten verblijven we in Gartnerstad en bierwandelen we langs het kanaal Donau-Main naar Brouwerij Keesmann met hun wereld beroemde Pils. En die is echt heel lekker: crisp, clean hoppig grassig en fijne bitter. Om de hoek zit Mahr’s Bräu waar we nog een U (ungespundetes, zonder koolzuur) of een ander bier nemen.

Zaterdag

De zon schijnt volop en we wandelen naar het Altes Rathaus dat door de burgers van Bamberg op een eiland in de rivier Regnitz is gebouwd omdat ze van de bisschop geen stadhuis op hun grond mochten bouwen. Dit is een iconisch gebouw en het meest gefotografeerde gebouw van Bamberg. Via een pontje dat de stroming van de Pegnitz gebruikt om heen en weer te varen komen we bij onze eerste brouwerij voor een rondleiding: Klosterbräu. We worden deskundig rondgeleid door de oudste brouwerij van Bamberg en krijgen een 4 weken oude Schwartzbier uit de lager tank te proeven. Na afloop kon iedereen nog een seidla naar keuze nemen zoals een Rauch-, Helles, Braun, Bockbier. De lunchlocatie ligt op een berg, dus we klimmen verder de Stefanus berg op zien de brouwerij van Schlenkerla liggen en genieten bij Greifenklau (uit 1719) van een heerlijk lunch met een Märzen Laurenzi. Greifenklau heeft ook een biergarten met mooi uitzicht op kasteel Altenburg, wat tevens onze volgend stop is. Een mooie klim door een herfstige omgeving met prachtige uitzichten waar we een Bamberger Schnaps nemen. Op de berg huist de oude residentie van de bischop. Hier zit in het cafe Mahr’s Bräu op de tap: U of Pils. Lekker dorstlessend. Voorzichtig nemen we de afdeling die op sommige plekken erg glad is. We kijken al wandelend uit over de oude stad Bamberg en betreden de Michaelsberg waar een oud Benedictijnen klooster zit. Via het kloosterpad bierwandelen we langs de Regnitz en zien Klein-Venetie liggen. De volgende stop is een vrij nieuwe brouwerij: Ahörnla bekend om hun Rotes bier en sinds afgelopen donderdag Rotesbock. In dezelfde straat zit ook Schlenkerla waar we gaan eten en genieten van hun gevulde Zwiebel, Schauferla of andere lekkernijen en natuurlijk van hun rauchbier van het houten vat: Ur-bock of Märzen. Daarnaast hebben ze nieuwe varianten van de tap: Schwartz op elsenhout en een Rotesbier op kersenhout gerookt. Hmmmm die nemen we mee voor thuis. Tot slot – ja het kan niet op – eindigen we de bierwandeltocht van vandaag af bij de oudste Gasthof van Bamberg en die sinds 2019 een brouwerij heeft: Zum Sternla. Hier genieten we van een Export of een Märzen. Zum Wohl!

Zondag

Deze ochtend wandelen we in het zonnetje naar Domplatz met de oude en nieuwe residenz en vervolgens naar de brouwerijmuseum op de Michaelsberg. Hier zien we oude technieken, vaten, gistkuipen en vulapparaten van het brouwproces. Ook een ijskelder want op deze plek was een brouwerij. Leuk om al die oude bekers te zien, die allemaal uit een privé collectie kwamen. Na het museum togen we naar Café am Dom waar we Kaffee und Kuchen nemen. Heerlijke gebak! Daarna even een blik in de Dom waar we de beroemde (en onbekende) Bamberger Reiter en het grafmonument van patroonheiligen Kunigunde en Heinrich II zien. Tot slot eindigen we de officiële Bamberg Bier Experience met een bierige verrassing en nemen we afscheid van degenen die vandaag terug gaan.

Wij verblijven nog een dag en bierwandelen in rap tempo de berg op naar Spezi-Keller waar we genieten van een prachtig uitzicht met heerlijk Spezial Rauchbier 🤤 Daarna verbleven we nog op een terras op de Regnitz waar ze Weiherer Grunhopfen Pils hebben op de tap, heerlijk hoppig! En we deden een proeverij met hapjes bij Brüderla, maar die bieren waren echt van mindere kwaliteit, waarvan twee met ijzer in het bier. Snel wegspoelen met een heerlijke Keesmann Pils of een Ur-bock van Schlenkerla waar het heel gewoon is om buiten op straat staand te drinken.

Maandag

Bamberg Bier Experience 2023 dag 4 👉 Op onze vertrekdag hebben we een rondleiding door de beroemde Weyermann Mouterij. We kregen eerst een korte geschiedenis over Weyermann die begonnen is als koffiebrander onder een tentdoek en vervolgens rond 1900 bijna elk jaar een nieuw gebouw op het huidige terrein zette. We lopen door 140 jaar historie in rood baksteen en gele muren (helaas geen foto’s 📵) Je voelt je als Sjakie in de chocolade fabriek. Trapje op en af. Grote silo’s en buizen waar het stoom door heen gaat.

Al het graan dat elke dag aangeleverd wordt (150 miljoen kg per jaar oftewel 10/12 vrachtwagens per dag) worden 6 proefmonsters genomen per vrachtwagen en gecheckt op insecten, zetmeelgehalte en grootte. Binnen 15 minuten weet de chauffeur of ie de lading mag lossen. Daarna gaat het graan de silo in en naar de kiemhal. We zien de eest draaiende trommels waarin de gerstkorrels worden opgewarmd. Alles computer gestuurd. We mochten van zo’n 20 soorten mout proeven van licht tot donker gerst, tarwe, rogge, spelt. In totaal maken ze ongeveer 90 soorten mout (ook bio) en verzend deze over de hele wereld. En niet alleen naar brouwerijen maar ook naar bakkers en voedselfabrikanten (moutextract als kleurstof).

Na afloop mochten we in de Weyermann shop en proeflokaal nog een flesje van hun eigen gebrouwen bier kiezen en proeven (elk bier heeft een nummer). Ik koos voor #99 een alcoholvrij fris weizen bier want moest nog rijden en #46 voor thuis 😁🤤🍻

Tot slot kreeg iedereen nog het rauchbier van Spezial (de overburen van Fässla waar we sliepen) mee voor thuis. En dan is de Bamberg Bier Experience echt afgelopen.

Volgend jaar zijn we er weer van 25-27 (of 28) oktober 2024 🍺🚶🏿‍♀️🚶🏽‍♂️🚶😁 Wil je ook mee? Meld je nu alvast aan! Stuur een mail naar info@bierwandeltochten.nl